Váš košík
je prázdný

Sv. Florián

Sport

Svatý Florián (také nazývaný sv. Florián z Lorchu) je katolický světec, rakouský mučedník a svatý, který žil na přelomu 3. a 4. století. Dožil se věku 54 let.

Za svého života se stal důstojníkem v římské armádě. Když byl zatčen, protože šel na pomoc křesťanům do města Lorch (okolí dnešního Lince), nutili ho se vzdát víry pod mučidly. Jenže nechtěl za žádnou cenu zapřít Krista, proto soud nevzal ohledy na jeho zásluhy v armádě a vydal ho do rukou katů. Ti mu dne 4. května roku 304 přivázali na krk mlýnský kámen a hodili ho do řeky Enže. Pohřeb byl v místech, kde dnes leží městys Sankt Florian, a nad jeho hrobem stojí augustiniánský klášter.

Svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm – hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. Je obvykle znázorňován v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho kult byl značně rozšířen i v českých zemích a jeho sochy se budovaly na ochranu proti požáru.

Soška sv. Floriána je velice oblíbená jako dárek k narozeninám pro známého hasiče, nebo jako ocenění hasiči za jeho dlouholetou činnost pro SDH (sbor dobrovolných hasičů) nebo HZS (hasišský záchranný sbor). Sošku sv. Floriána naleznete zde.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org